Svimmelhet

Behandling av Stillingsbetinget Svimmelhet

Behandling av Stillingsbetinget Svimmelhet

-BPPV kan gi den mest intense svimmelheten, men er den enkleste å behandle.

BPPV, benign posisjonell paroksysmal vertigo, er den vanligste årsaken til svimmelhet, og ca 10% av befolkningen vil pådra seg BPPV en gang i løpet av livet. Bare i Norge diagnostiseres over 80 000 personer med BPPV hvert år. Svimmelheten som følger BPPV kan oppleves som svært skremmende og gi en ekstremt intens fornemmelse av rotatorisk svimmelhet, men er i de fleste tilfeller den enkleste svimmelheten å behandle ved hjelp av reposisjonerings manøvrer.  

Behandling av BPPV ved hjelp av TRV-stol kan ha betydelig mer effektiv effekt enn de tradisjonelle reposisjonerings metodene. Spesielt for dem som er plaget med kronisk BPPV og har hyppige tilbakefall, og for dem som har BPPV i flere bueganger. Man reduserer også risikoen for tilbakefall etter behandling med TRV-stol.

I mange tilfeller må vi kombinere behandling av BPPV med TRV-stol og hjemmeøvelser. Pasienten får da grundig opplæring hvordan riktig reponerings manøver skal gjøres. For BPPV i den posteriore semisirkulære kanal, bruker vi Semont manøver. Denne øvelsen viser seg å være mer effektiv enn andre hjemmeøvelser for den posteriore kanalen. Denne videoen demonstrer hvordan øvelsen kan gjøres selv. Det er veldig viktig at du ikke utfører øvelsen selv uten å blitt undersøkt av kompetent helsepersonell som kan bekrefte at øvelsen blir gjort for riktig kanal og at du ligger lenge nok i hver posisjon.  

Besøk vår Youtube kanal for demonstrasjon av flere reposisjonerings manøvrer ved å trykke her.

Uansett hvilken reposisjonerings manøver man bruker, så er det essensielt med en grundig undersøkelse for å utelukke annen sykdom og for å identifisere riktig semisirkulære kanal som må behandles. Behandler du feil side eller gjør feil manøver kan man utvikle BPPV i flere bueganger. Vi tilbyr derfor pasienter hvor man mistenker BPPV en målrettet undersøkelse for BPPV som varer ca 60 minutter. Denne undersøkelsen inkluderer nevrologisk undersøkelse for å utelukke alvorlig sykdom, Dix-Hallpike test med video-okulografi som er standard test for BPPV, og tester for andre typer stillingsbetinget svimmelhet. Video-okulografi er en undersøkelse med en maske som har påmontert infrarødt kamera for analyse av øyerykninger, nystagmus, forårsaket av BPPV. Video-okulografi er viktig for å bedre kunne analysere hvilken retning nystagmus beveger seg i og hvor lenge nystagmus varer. Denne informasjonen forteller oss hvilken buegang som har BPPV, og hvilken form for BPPV pasienten har. Dette er essensielt, da de forskjellige buegangene og formene for BPPV kreveR forskjellige reposisjonerings manøvrer. Som en av få klinikker i Europa, kan Sentrumklinikken Brain Camp tilby undersøkelse og behandling av BPPV i TRV-Stol.

For pasienter som er plaget med mer komplekse svimmelhets syndrom i kombinasjon med BPPV, kan vi tilby en omfattende nevrologisk undersøkelse som varer ca 5 timer for å kartlegge hvilke deler av balanse og sansesystemet som trenger nevrologisk rehabilitering og hvordan denne rehabiliteringen skal skreddersys best mulig. Denne undersøkelsen inkluderer blant annet videonystagmografi som analyserer målbevisste øyebevegelser for å se hvordan forskjellige deler av hjernen og nervesystemet fungerer, databasert balanse måling, og tester som utfordrer forskjellige deler av koordinasjons systemet.

Se video som demonstrere denne omfattende undersøkelsen:

Kim Tore Johansen
December 6, 2023

Kontakt

Fyll i kontaktskjema eller kontakt oss direkte på mail.

Besøksadresse:
Sentrumklinikken Brain Camp
Vestre Strandgate 42
5. etasje
4612 Kristiansand
Norge

kontakt@brain-camp.no
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Oisann! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.