De usynlige symptomene er vår spesialitet

De usynlige symptomene er vår spesialitet

For mange med nevrologisk sykdom eller skade, er det de usynlige symptomene som ødelegger livskvaliteten mest. Vi har spesialisert oss i å tilpasse rehabilitering som kan forbedre de usynlige symptomene og livskvaliteten.

De forskjellige nevrologiske sykdommene og skadene har forskjellige karakteristiske symptomer da de påvirker forskjellige deler av hjernen og nervesystsmet. Som for eksempel bevegelsessykdommer som Parkinsons sykdom og dystoni. Disse sykdomenen forårsaker degenerasjon i bestemte deler av hjernen som kontrollerer signaler til musklene. Parkinsons sykdom forårsaker blant annet skjelvinger, stive og trege bevegelser, nedsatt balanse og nedsatt mimikk. Mens dystoni forårsaker langsomme ufrivillige og vridende muskel bevegelser som resulterer i låste kroppsstillinger med medfølgende ubehag og varierende grad av smerte.

Dersom hjernen har nedsatt bevissthet over bevegelser med nakken, kan en rekke symptomer forverres. Inkludert økt vansker med balanse og koordinasjon, svimmelhet, og økt utmattelse ved fysisk aktivitet. Vi kan måle hjernens bevissthet over nakkebevegelser ved hjelp av å bruke en hodelaser og et blink.
Finjusterte målbevisste øyebevegelser er viktig for å samle inn riktig visuell informasjon om miljøet du befinner deg. Dette er viktig for at du skal kunne bevege deg fritt uten å bli ubalansert, svimmel, miste orientering eller bli utmattet. Ved å måle finmotorisk kontroll over målbevisste øyebevegelser kan vi finne funksjonsforstyrrelser i hjernen som bidrar til de usynlige symptome dine.

Multippel sklerose (MS) forårsaker mer varierte symptomer da sykdommen kan angripe hele det sentrale nervesystemet. Både deler av hjernen og ryggmargen som er involvert i å sende signaler til og fra muskler, involvert i følsomhet til smerte og berøring, syn og hørsel. Symptomer på MS kan dermed variere mye og kan være vanskeligere å diagnostisere enn andre nevrologiske sykdommer. Symptomer kan inkluderer blant annet nummenhet, nedsatt muskel kraft eller lammelse, skjelvinger, svimmelhet, nedsatt balanse, dobbeltsyn, og nedsatt hørsel.

Traumatisk hodeskade som kronisk hjernerystelse syndrom (post-commotio syndrom) og diffus aksonal skade kan forårsake en rekke forskjellige symptomer. De vanligste symptomene er hodepine, svimmelhet, stivhet og smerte i rygg og nakke, høysensitivitet til sanseinntrykk, utmattelse og nedsatt terskel til aktivitet.

Selv om de forskjellige sykdommene og skadene angriper forskjellige deler a nervesystemet og hjernen, og forårsaker forskjellige symptomer. Ser man noen felles symptomer hos de fleste. Inkludert fatigue og tretthet, nedsatt terskel til aktivitet og sanseinntrykk før symptomer utløses eller forverres, og nedsatt konsentrasjon og hukommelse. Disse symptomene skyldes trolig en kjedereaksjon av feilkompensasjoner og sekundære funksjonsforstyrrelser i hjernen som gjør det blant annet mer utfordrende og anstrengende å samkjøre og bearbeide forskjellige sanseinntrykk, mer utfordrende å samkjøre aktivering av flere forskjellige deler av hjernen med forskjellige egenskap samtidig som er nødvendig for å utføre både fysiske og kognitive oppgaver, samtidig som man også ser både over- og underaktivitet i deler av hjernen.  Denne sammensatte funksjonsforstyrrelsen forårsaker hjernetretthet og man tror dette kan være en av hovedårsakene til usynlige symptomer som blant annet fatigue og utmattelse, høysensitivitet til sanseinntrykk, og mer utfordringer med kognitive og eksekutive utfordringer.  

Dette er noen av de vanligste plagene for pasienter som kontakter Brain Camp :  

- Svimmelhet

- Nedsatt balanse og koordinasjon

- Hodepine

- Synsforstyrrelser

- Høysensitivitet til sanseinntrykk

- Fatigue og utmattelse

- Smerte og stivhet i muskler og ledd.

- Vansker med å kontrollere bevegelser.

- Vansker med å igangsette bevegelser.

- Skjelvinger og rykninger.

- Nedsatt toleranse til aktivitet før symptomer utløses eller forverres. Inkludert fysisk, mental og sosial aktivitet.  

- Søvnvansker inkludert vansker med innsoving, våkner ofte på natten og føler seg ikke utvilt om morgningen.

- Nedsatt toleranse til stress.

- Nedsatt kapasitet eller evne til konsentrasjon eller andre kognitive oppgaver.

Kognitive oppgaver inkluderer også hukommelse, innlæring, evne til å samle og bearbeide sanseinntrykk, begrepsdannelse og andre logiske evner, og bearbeidelse og produksjon av språk.

Nedsatt kapasitet eller evne til eksekutive oppgaver som er viktige for å utføre handlinger på en effektiv og fornuftig måte.

Eksekutive funksjoner inkludert blant annet det å samkjøre og bearbeide sanseinntrykk og tanker slik at man blant annet kan vurdere situasjoner, lage planer, igangsette planene og gjøre riktige endringer for å sluttføre handlingen med et godt resultat.

Kontakt

Fyll i kontaktskjema eller kontakt oss direkte på mail.

Besøksadresse:
Sentrumklinikken Brain Camp
Vestre Strandgate 42
5. etasje
4612 Kristiansand
Norge

kontakt@brain-camp.no
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Oisann! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hake av for informasjonen du er interessert i, slik at vi kan sende deg tilpasset informasjon og nyheter.

Takk! Påmeldingen er mottatt.
Oisann! Vennligst prøv igjen.